Στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων , βρίσκεται το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων που ανακαλύφθηκε μόλις το 1999 από έ...
Στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων, βρίσκεται το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων που ανακαλύφθηκε μόλις το 1999 από ένα ψαροτουφεκά.
Αμέσως, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, οργάνωσε την πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου στις 31 Μαρτίου 2000. Τα ευρήματα ήταν φανταστικά, καθώς εκτός από την εκπληκτική ομορφιά του σπηλαίου, βρέθηκαν σε αυτό οστά μεγάλων ζώων.
Αρχικά με την πρώτη που θα ακούσεις για κάποιο σπήλαιο Ελεφάντων, το μυαλό σου θα κάνει από μόνο του κάποιες εικόνες και συνειρμούς. Μπορεί να φαντάζεσαι ελέφαντες να ζουν εκεί ή ίσως κάποια σχέδια στα πετρώματα; Μπορεί και να μην πέφτεις πολύ έξω…
Το σπήλαιο έχει διανοιχτεί σε Μεσοζωικούς ασβεστόλιθους. Η είσοδος της σπηλιάς (πλάτους 9 μ. και ύψους 6,5 μ.) βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και συνεχίζει σε ένα τούνελ μήκους περίπου 40 μέτρων.
Το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 125 μ. και μέσου πλάτους 25μ., το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, έχει, λόγω της μορφολογίας του, εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα. Το βάθος του πυθμένα σε αυτή την αίθουσα κυμαίνεται από λίγα εκατοστά ως 4 μ., ενώ το ύψος της οροφής πάνω από την επιφάνεια του νερού ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τα 10 μ.
Το σημαντικότερο όμως εύρημα και εδώ ήταν ο εντοπισμός παλαιοντολογικού υλικού, το οποίο ύστερα από μια πρώτη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι αποτελείται ως επί το πλείστον από οστά ελεφάντων και ένα πολύ μικρό ποσοστό από ελάφια (Cervidae). Η θέση αυτή είναι καινούργια για την Κρήτη και, σε σχέση με τις άλλες θέσεις, είναι η μοναδική κάτω από τη θάλασσα.
Και φυσικά οι εκπλήξεις δεν είναι καθόλου τυχαίες και συνδέονται άμεσα με το όνομα που έχει σήμερα το σπήλαιο. Οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο το οποίο είχε μέσα ακόμη και οστά ελεφάντων! Πρόκειται για το μοναδικό υποθαλάσσιο σημείο στην Κρήτη στο οποίο βρέθηκαν απολιθώματα ελεφάντων άρα και ζωή παλιά με κάποιο τρόπο σε εκείνη την περιοχή.
Η εξωτική παραλία της Κρήτης που ανταγωνίζεται τον Μπάλο
Στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καταδύσεις, μέσω καταδυτικών κέντρων, και η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική.
Η ορατότητα είναι πάρα πολύ καλή, και δεν υπάρχει ίζημα που να μειώσει την ορατότητα κατά την διείσδυση.
Κατά την κατάδυση απαιτείται προσοχή και υπευθυνότητα, γιατί τυχόν αδέξιες κινήσεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους σταλακτίτες που δημιουργούνται ακόμη.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον υπέροχο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (υποβρυχίως αλλά και πάνω από την επιφάνεια του νερού), καθώς και να δει απολιθωμένα οστά, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα στα πετρώματα του σπηλαίου.
Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;
Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!
Βγάλτε Bitcoin ενώ σερφάρετε !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια