Mε 413 ψήφους υπέρ και 235 κατά η γερμανική βουλή δημιουργεί μια νέα νομική βάση για μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού . Επεισοδιακ...
Mε 413 ψήφους υπέρ και 235 κατά η γερμανική βουλή δημιουργεί μια νέα νομική βάση για μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού.
Επεισοδιακές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών, πολυάριθμες συλλήψεις και χρήση εκτοξευτήρων ύδατος.
Κορoνοϊός - Μέρκελ: Δεν μπορώ να υποσχεθώ άνοιγμα της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου
Με τις ψήφους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου η μεταρρύθμιση της Τρίτης Πράξης «για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο», η οποία ωστόσο προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την ακροδεξιά, η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλα επεισόδια πριν και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Γερμανία: 8.300 επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της χρεοκοπίας
Χιλιάδες αρνητές της πανδημίας, μαζί με νεοναζί, διαδήλωναν σχεδόν όλη μέρα στο Βερολίνο, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε και επικυρώθηκε ήδη με την υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί στο εξής να ορίζει τους τομείς στους οποίους τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να επιβάλλουν περιορισμούς.
Μάσκα: Ποιοι πρέπει να τη φορούν και ποιοι όχι - Νέες οδηγίες
Το τελευταίο διάστημα ομοσπονδία και κρατίδια συγκρούστηκαν επανειλημμένα με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν για την ανάσχεση της επέκτασης της πανδημίας. Με τη νέα νομοθεσία υπάρχουν πλέον σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ενώ παρατίθενται και τα πιθανά μέτρα περιορισμού και «δημιουργείται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και εθνική ομοιομορφία», εξήγησε ο νομικός εμπειρογνώμονας του SPD Γιοχάνες Φέχνερ.
Σύμφωνα ωστόσο με την BILD, η νέα νομοθεσία επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει σημαντικά στα θεμελιώδη δικαιώματα σε περίπτωση πανδημίας. «Οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν ως στόχο να θέσουν τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού σε ασφαλέστερη νομική βάση», επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel και προσθέτει ότι υπάρχει τώρα κατάλογος με τα πιθανά μέτρα προστασίας από λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο περιορισμός των επαφών και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Υπερασπιζόμενος τη νέα νομοθεσία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων οδηγεί αργά ή γρήγορα σε αυξανόμενη ταλαιπωρία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στην απώλεια του ελέγχου της κατάστασης.
Από την πλευρά του SPD, ο Μπέρμπερλ Μπας απέρριψε τους φόβους που εκφράζονται ότι η μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας θα επεκτείνει τις εξουσίες της ομοσπονδιακής και των κρατιδιακών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς μπαίνουν πλέον ακριβή όρια.
Από την πλευρά της, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επιχείρησε να αφαιρέσει το θέμα από την ημερήσια διάταξη στην Bundestag, χωρίς επιτυχία, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εξουσιοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» η οποία παραπέμπει με την κατάσταση στη Γερμανία το 1933. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί βουλευτές κατήγγειλαν προσπάθεια εκφοβισμού τους από εξωκοινοβουλευτικούς οι οποίοι κατάφεραν να βρεθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων (FDP) Κόνσταντιν Κούλε, η AfD «έβαλε κρυφά» στην Bundestag άτομα που απειλούσαν βουλευτές και τους κατεδίωκαν με κάμερες, ενώ, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Χριστιανοοινωνιστών (CSU) Στέφαν Μύλερ, άνθρωποι της AfD ήθελαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν.
Η βουλευτής του SPD Κάτια Μαστ έγραψε στο Twitter ότι τα ίδια άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία βουλευτών και δημοσιογράφοι που κάλυπταν την σημερινή συνεδρίαση ανέφεραν ότι βουλευτές της AfD ενεθάρρυναν το πλήθος που βρισκόταν έξω από το κτίριο να μπλοκάρει την είσοδο.
Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 άτομα, τα οποία διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, αλλά και κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φωνάζοντας συνθήματα περί «δικτατορίας του κορωνοϊού» και περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού».
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε εξηγήσει εμφατικά ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει τον οικειοθελή εμβολιασμό και μάλιστα ότι το κράτος καλύπτει το κόστος και για τους ανασφάλιστους.
«Σταματήστε επιτέλους να ισχυρίζεστε άλλα πράγματα!», είπε στον κ. Γκάουλαντ, ο οποίος περιέγραψε τη νομοθεσία ως «τον μεγαλύτερο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Οι βουλευτές του είχαν νωρίτερα επιχειρήσει να αναρτήσουν στην αίθουσα της Ολομέλειας πανό στο οποίο εικονιζόταν το γερμανικό Σύνταγμα ακυρωμένο και δέχτηκαν την αυστηρή επίπληξη του Προέδρου του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επεισοδιακή διαμαρτυρία
Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε σειρά συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, περίπου 7.000 άτομα από διάφορες περιοχές της Γερμανίας είχαν έρθει στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιβολή περιορισμών.
Επειδή στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρνούνταν να κάνουν χρήση μάσκας και να τηρούν την κοινωνική απόσταση, η αστυνομία αποφάσισε το μεσημέρι τη διάλυση της συγκέντρωσης μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Μετά από ένα δίωρο άκαρπων προσπαθειών για εθελοντική αποχώρηση η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρων ύδατος. Την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ύδατος στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν την Πρωτομαγιά του 2013.
Εικάζεται ότι με αυτό τον τρόπο η αστυνομία θέλησε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης και να αποφύγει σκηνές βίας όπως πρόσφατα στη Λειψία. Στην πορεία της ημέρας τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί και έγιναν περίπου 200 προσαγωγές διαδηλωτών.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν το βράδυ, όμως σε μικρότερη κλίμακα και με λιγότερη ένταση. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το Ανάκτορο Bellevue, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να μην υπογράψει το νόμο και φωνάζοντας το σύνθημα «ο λαός είμαστε εμείς».
Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές και άρχισε να τους απομακρύνει. Τέλος, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ υπέγραψε το νόμο και από την Πέμπτη τίθεται σε ισχύ. Η αστυνομία, είχε ενισχυθεί με δυνάμεις από τη Βαυαρία και τη Σαξονία και χρησιμοποίησε ελικόπτερα, σκάφη και άλογα σε όλη την περιοχή γύρω από την Bundestag, ενώ τελικά χρησιμοποίησε και κανόνια νερού.
ΠΗΓΗ: bavariagr.de
Δεν υπάρχουν σχόλια