Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Μαγαζιά ανοιχτά, ματς, σχολεία: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν πήρε ούτε 1 μέτρο για τον κορωνοϊό

Η πιο yolo χώρα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας... Αν σας έλεγαν πως μια ευρωπαϊκή χώρα έχει μόλις 81 κρούσματα κ...

Η πιο yolo χώρα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας...




Αν σας έλεγαν πως μια ευρωπαϊκή χώρα έχει μόλις 81 κρούσματα κορωνοϊού και κανέναν νεκρό, τότε η πιο πιθανή συλλογιστική θα οδηγούσε σε ένα κράτος με τρομερά αντανακλαστικά, με αποφασιστικότητα στην ηγεσία και με στρατηγική που έχει μια βάση.


Κορονοϊός: Δείτε την εξέλιξη των κρουσμάτων λεπτό προς λεπτό




Θα σκεφτόμασταν όλοι, πολύ λογικά, πως διαθέτει ένα άρτιο σύστημα υγείας, με πληθώρα δυναμικού, πως έχει χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο, πως οι πολίτες έχουν μια σημαντική πρόσβαση στο ιατρικό σύστημα και έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους ώστε να περνάνε ακόμα και τέτοιους πανδημικούς ιούς με τρόπο μη θανάσιμο.

Κι όμως, το πιο πιθανό είναι να μην ισχύει τίποτα απ΄όλα αυτά για τη Λευκορωσία. Κάποια δηλαδή σίγουρα δεν ισχύουν, απλώς μένει να φανεί αν το μονοπάτι που έχει τραβήξει η πρώην χώρα της ΕΣΣΔ θα οδηγήσει σε έναν περιορισμό του ιού σε απόλυτο βαθμό κι αν αυτό θα είναι εξαιτίας της τακτικής ή αποτέλεσμα μιας εξοργιστικής κωλοφαρδίας.



Κορωνοϊός: Απόκοσμες εικόνες πάνω από την Λιόν -Έρημη η πόλη των 2,3 εκατ στη Γαλλία



Συγχωρήστε μας το αγοραίο της έκφρασης, αλλά πώς να σχολιάσει κανείς αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία; Για να καταλάβετε το μέγεθος της παράνοιας και της αδιαφορίας απέναντι στην πανδημία, αρκεί να πούμε ένα και μόνο πράγμα.

Στις 15 Μαρτίου, τότε που ξεκινούσε η καραντίνα για 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος της χώρας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρενέβη στις επιστημονικές προτροπές και προειδοποιήσεις και απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό για να στραφεί προς την απασχόληση με την αγροτική ζωή, καθώς και να οδηγήσει τρακτέρ ως έναν τρόπο για να προστατευτεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Θα μπορούσε να τελειώσει εδώ η περιγραφή και το κείμενο, μα έχει κι άλλο. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ποδοσφαιριστής Αλεξάντερ Χλεμπ, με θητεία σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα κι ένας από τους λίγους αθλητές της χώρας που έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει προσλαμβάνουσες από αρκετές κουλτούρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της κυβέρνησης θεωρούν υπερβολές όσα ακούγονται για τον κορωνοϊό.

Υπερβολές οι σχεδόν 6.100 νεκροί στην Ιταλία, υπερβολές τα σχεδόν 380.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, υπερβολή η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας σε πάρα πολλές χώρες.



Σφραγίδα στο χέρι, ακραία μέτρα: Η χώρα που έκανε το μεγαλύτερο lockdown στην ιστορία του πλανήτη




Δεν είναι δε λίγοι αυτοί που φτάνουν στο εντελώς άλλο άκρο και κάνουν λόγο για παραμύθια και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό.

Προς το παρόν, απ΄αυτή τη στάση η Λευκορωσία δεν έχει πληγεί, όμως τα 81 κρούσματα μοιάζουν παραδόξως λίγα για μια χώρα 9 εκατομμυρίων κι είναι μεγάλη η πιθανότητα να οφείλεται στο ότι δεν έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα εξέτασης και εντοπισμού μολυσμένων με τον ιό, αν και τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως έχουν διεξαχθεί τεστ σε 21.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός γίνεται ακόμα πιο παράξενος αν συνυπολογιστεί πως ο μέσος όρος ζωής εκεί είναι κοντά στα 72 έτη, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Εξάλλου, τα πρώτα κρούσματα αφορούσαν ανθρώπους που είχαν επιστρέψει από διακοπές από την Αυστρία και την Ιταλία. Πάντως, περίπου 20 από τους νοσούντες έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο από τις εκεί κλινικές.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν διακοπεί, με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα να συνεχίζει απτόητο, ούτε τα μπαρ, τα καφέ και τα μουσεία ή τα σχολεία έχουν κλείσει. Δεν θα ήταν ανεδαφικό να πούμε πως η Λευκορωσία ίσως να έχει πάει ένα βήμα παραπέρα την ανοσία της αγέλης, μιας και δεν προκύπτει από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι αυτό το…yolo είναι μια ξεκάθαρη επιλογή.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η Λευκορωσία κατέχει την καθόλα τιμητική 53η θέση σε όλο τον κόσμο ως προς το σύστημα υγείας της. Σίγουρα δεν το λες από τα υψηλότερα, αλλά είναι πολύ κοντά με το σύστημα υγείας του Βελγίου, που θα το περιμέναμε πολύ πιο αποδοτικό. Παράλληλα, στην δεκαετία που μας πέρασε ο κατά κεφαλήν αριθμός επισκέψεων σε νοσοκομείο ανά έτος ήταν πάνω από 13 φορές, υπερβαίνοντας τόσο τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσο και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ίσως απ΄αυτό να εξηγείται που πολλοί Ρώσοι καταφεύγουν στην Λευκορωσία για συγκεκριμένες θεραπείες και επεμβάσεις.

Υπάρχει όμως κι ένα “αλλά”. Η Λευκορωσία βρισκόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια στην 5η θέση παγκοσμίως ως προς τη διαθεσιμότητα γιατρών και νοσηλευτών ανά χιλιάδα κατοίκων, τους οποίους όμως κακοπλήρωνε και πολλοί έφευγαν από τη χώρα για άλλες αγορές.

Με αυτά τα δεδομένα βλέπουμε μια χώρα που βρίσκεται στην ήπειρο με τις μεγαλύτερες πληγές αυτή τη στιγμή, η οποία όχι μόνο δεν έχει νεκρό, αλλά έχει και πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως θα ισχύσει για όλες τις χώρες, όλα θα φανούν στην τελική καταμέτρηση όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό που ζούμε.

menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια