Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Λευκάδα! Τουριστικός οδηγός

Γεια σου! Έχω να σου πω πολλά για την Λευκαδα , κάτσε αναπαυτικά, πάρε και ένα ρόφημα της αρεσκείας σου και όταν θέλεις... μπορούμε να ξε...

Γεια σου! Έχω να σου πω πολλά για την Λευκαδα, κάτσε αναπαυτικά, πάρε και ένα ρόφημα της αρεσκείας σου και όταν θέλεις... μπορούμε να ξεκινήσουμε :-)
Για να ξεμπερδέψουμε με τα γεωγραφικά, να σου πω αρχικά ότι το νησί της Λευκάδας, με έκταση 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στο Ιόνιο Πέλαγος και τα Επτάνησα.

Αναρωτιέσαι μήπως γιατί ονομάζεται έτσι; Το όνομα της προέρχεται από το ακρωτήριο Λευκάτα στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί βρίσκεται και ο φάρος «Δουκάτο».


Μπορεί να είναι νησί, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάρεις πλοίο για να πας γιατί ανάμεσα στην Λευκάδα και την ηπειρωτική Ελλάδα, η απόσταση είναι πολύ μικρή και αρκεί μία γέφυρα λίγων μέτρων για να ενώσει τις δύο πλευρές.

Η γέφυρα της Λευκάδας, όμως, δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες γέφυρες αφού είναι πλωτή και μπορεί να μετακινείται δημιουργώντας ένα... σταυροδρόμι "στεριάς" και θάλασσας.

Διοικητικά, το νησί της Λευκάδας μαζί με τα νησιά Καστός και Κάλαμος και γειτονικές νησίδες, σχηματίζουν τον δήμο Λευκάδας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

Κατά μήκος των ακτών βρίσκονται δεκάδες παραλίες, αλλά ειδικότερα στην δυτική πλευρά του νησιού, με θέα το Ιόνιο πέλαγος, βρίσκονται οι πιο γνωστές, όπως τα Πευκούλια, οι Εγκρεμνοί, το Κάθισμα και φυσικά το πασίγνωστο Πόρτο Κατσίκι.





Ok, ας συνεχίσουμε το γράψιμο(εγώ)/διάβασμα(εσύ) τώρα :-)

Φτάνοντας στο νησί, το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε είναι το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στην δεξιά πλευρά του δρόμου, και μπροστά σας θα δείτε την πλωτή γέφυρα που αποτελεί την "είσοδο" της Λευκάδας.

Μόλις περάσετε την γέφυρα, θα δείτε μπροστά σας μια λιμνοθάλασσα και έχετε δύο επιλογές, είτε να στρίψετε αριστερά και να μπείτε στην πόλη της Λευκάδας, είτε να στρίψετε δεξιά προς την Γύρα και την παραλία του Άη Γιαννη.

Η πόλη βρίσκεται στην βόρεια άκρη του νησιού, οπότε αν θέλετε να κατευθυνθείτε νοτιότερα, υπάρχει:

    ο δρόμος από την ανατολική πλευρά που περνάει από την Λυγιά, την Νικιάνα, το Νυδρί και την Βασιλική
    ο δρόμος από την δυτική πλευρά που περνάει από τον Άγιο Νικήτα, το Κάθισμα και το Καλαμίτσι.
    ο δρόμος που ανηφορίζει προς το κέντρο του νησιού και οδηγεί στην Καρυά και την Εγκλουβή.

Η επιλογή εξαρτάται από τον προορισμό σας αλλά και... από τις "εξερευνητικές" σας διαθέσεις! :-) Για πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε σχετικά με τις τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε και τον χάρτη για να προσανατολιστείτε καλύτερα.
Οι παραλίες

Οι παραλίες είναι σίγουρα οι πιο βασικοί πόλοι έλξης των τουριστών στο νησί. Οι πιο πολυφωτογραφισμένες παραλίες, αυτές με τα τυρκουάζ νερά, βρίσκονται στην δυτική πλευρά της Λευκάδας.

παραλία Μύλος



Εκτός από τις πολύ γνωστές, που ήδη ανέφερα παραπάνω, υπάρχουν και άλλες που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Για παράδειγμα η παραλία Αγιοφύλι κοντά στην Βασιλική και η παραλία Μύλος κοντά στον Άγιο Νικήτα.
Τι να δεις, που να πας, τι να φας

Το πως θέλει να περάσει τις διακοπές του ο καθένας, είναι προσωπική του υπόθεση. Άλλος μπορεί να θέλει να "λιώσει" όλη μέρα στην ξαπλώστρα και να ξεκουραστεί, άλλος θέλει να "αλωνίσει" το νησί, γούστα είναι αυτά.

Οπότε δεν μπορώ να σου πω εγώ τι να κάνεις; Θα σου πω όμως μερικά πράγματα που κάνουμε εμείς όταν πάμε και πράγματα που έχουμε κάνει και μας άρεσαν, οπότε αν κάτι από αυτά σου φαίνεται ενδιαφέρον, τότε μπορείς να το γράψεις στην λίστα σου για τα to-do στην Λευκάδα.





Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!





λαογραφικό μουσείο

Επειδή το μέρος που συζητάμε δεν έχει μόνο όμορφες παραλίες, θα ξεκινήσω με δύο ορεινά σημεία που εμένα μου άρεσαν όταν τα ανακάλυψα και τα επισκέφτηκα. Πρόκειται για δύο μουσεία, το ένα είναι το λαογραφικό μουσείο στο χωριό Κάβαλος, και το άλλο είναι το μουσείο λευκαδίτικου Κεντήματος στην Καρυά. Μέσα από αυτά πιστεύω θα πάρεις μια καλή γεύση από την παράδοση του νησιού.

Κάτι που κάνουμε (εκτός απροόπτου) κάθε καλοκαίρι εμείς, είναι να πάμε στα Σύβοτα για ουζάκι, γαύρο μαρινάτο και τα συναφή. Αν λοιπόν είσαι τύπος της ψαροταβέρνας, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που λογικά θα το εκτιμήσεις, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, και εκτός από θαλασσινά θα βρεις εκεί και... πολλά κότερα :-)

Αν δεν είσαι τόσο του ψαριού, αλλά σου αρέσει το κρέας και πιο συγκεκριμένα οι σούβλες κάτι που μπορείς να αναζητήσεις είναι το λεγόμενο "φρυγαδέλι". Είναι ο αγαπημένος μου μεζές και εμείς για να το βρούμε, συνήθως "παίρνουμε τα βουνά". Δηλαδή εκεί προς την δύση του ηλίου αφήνουμε πίσω μας το επίπεδο της θάλασσας και δίνουμε ραντεβού με τα φρυγαδέλια σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο. Την νοστιμιά του την έχουμε γευτεί σε διάφορες ταβέρνες, σε διάφορα χωριά... δεν θέλω να σε κατευθύνω κάπου συγκεκριμένα, αλλά π.χ. αν όλως τυχαίως περάσεις από το Φτερνό ρίξε μια ματιά δεξιά μπαίνοντας στο χωριό.



κόκορας μακαρονάδα

Συνεχίζοντας τον κοιλιοδουλικ... (γκουχ) τον γαστρονομικό τουρισμό, θα σου πω και κάποιες άλλες ιδέες, τι μπορείς να δοκιμάσεις γευστικά αλλά και να το πάρεις σαν σουβενίρ. Κάτι ιδιαίτερο που μπορείς να βρεις σε στερεή μορφή είναι η "λαδόπιτα" με βασικά συστατικά το αλεύρι και το λάδι, ενώ μια άλλη ιδέα αλλά σε υγρή μορφή είναι το λευκαδίτικο κρασί της ποικιλίας "Βερτζαμι". Επίσης, ένα ακόμη τοπικό προϊόν είναι το σαλάμι λευκάδος, το οποίο είναι σαλάμι αέρος με πιπέρι μέσα, και όπως ίσως καταλαβαίνεις αυτό το προϊόν είναι σε μακρουλή μορφή.

Δεν θέλω να σε κουράσω άλλο με παραδοσιακές συνταγές, γιατί ίσως να αργούν ακόμη οι καλοκαιρινές διακοπές σου και ίσως τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές να είσαι ακόμη στην προπαραλιακή δίαιτα, οπότε δεν θέλω να σου ανοίγω την όρεξη, απλά θα πω και άλλες δύο λέξεις, κόκορας μακαρονάδα, και κλείνω κάπου εδώ με το θέμα του φαγητού.

Πού είχαμε μείνει; Α! Λοιπόν πριν ξεκινήσει αυτή η χιονοστιβάδα λεκτικών θερμίδων, είχα αρχίσει να σου λέω διάφορες ιδέες για το που μπορείς να πας και που πάμε εμείς. Οπότε να σου πω άλλη μία τοποθεσία με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λευκάδας και είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Εκεί, εκτός των άλλων, μπορείς να δεις από ψηλά την θέα προς την πόλη και την Γύρα, ενώ στην είσοδο της Μονής θα βρεις και έναν μίνι "ζωολογικό κήπο" με αρκετά πτηνά και διάφορα άλλα ζώα.





Μεγανήσι



Επειδή θα είσαι στο Ιόνιο, αλλά χρησιμοποιώντας την γέφυρα που σου έλεγα θα έχεις φτάσει σε ένα νησί χωρίς να πάρεις πλοίο, ίσως σου μείνει απωθημένο μία πλωτή βόλτα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σε κοντινή απόσταση το Μεγανήσι, η Ιθάκη και η Κεφαλλονιά, οπότε αν σε ενδιαφέρει να ταξιδέψεις και ακτοπλοϊκώς, αυτές είναι μερικές ιδέες για πιθανούς προορισμούς και μπορείς να πας μια βόλτα στο λιμάνι στο Νυδρί για να δεις τα δρομολόγια, τα εισιτήρια και τις σχετικές λεπτομέρειες.
Λοιπόν, τι γίνεται μετά από όλα αυτά;


lefkada-ionio





Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια